De mens schiep de computer naar zijn beeld en zijn gelijkenis
home info publicaties zoeken



Status: Bijna klaar     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2023-01-01   


De mens schiep de computer
        naar zijn beeld en zijn gelijkenis

 
De mens schiep de computer 
naar zijn beeld en zijn gelijkenis.
Met enen en nullen schiep hij hem.
   Roger


Uiteraard verwijst dit naar:

En God schiep de mens naar Zijn beeld; 
naar het beeld van God schiep Hij hem; 
mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen.
Genesis 1:27 


Geen gemakkelijke materie. Het vraagt flink wat inzicht om hier een zekere klaarheid in te brengen.


Genesis

Is de mens geschapen naar Gods beeld en gelijkenis? Een moeilijke vraag.
Je kunt het citaat uit Genesis indelen in twee delen. Deel 1: "En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem" en deel 2: "mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen". Deel 1 gaat over God, over éénheid. Deel twee - mannelijk en vrouwelijk - gaat over twee, tweeheid, dualiteit.
Er loopt een lijn - zeg maar een breuklijn - tussen één en twee, enerzijds de éénheid, anderzijds de dualiteit. Alle scheppingsverhalen vertrekken van de vraag: "hoe is uit de of het Ene het vele ontstaan?".

Hoe gaat de mens om met deze tweeledige structuur? Dit is sterk verschillend van mens tot mens. Velen hebben geen besef dat de mens goddelijk is. De uitspraak "de mens is geschapen naar Gods beeld in gelijkenis" herkennen en erkennen ze dan ook niet. Hoe zou dit kunnen? Ze hebben er geen voeling mee. Anderen beseffen dat er "iets" is, wat dit "iets" dan ook mag zijn. Ze voelen de innerlijke drang om op zoek te gaan, op zoek naar dit "iets". Voor weer andere staat het vast dat wij goddelijk zijn.


De computer

Hoe zit het nu met de computer? De computer is gemaakt vanuit de dualiteit; de computer is trouwens volledig gebaseerd op één en nul. In de informatica noemen we dit binair, in de spiritualiteit kunnen we gerust spreken over dualiteit in zijn meest zuivere vorm, pure dualiteit.
De computer is dus gemaakt van het lagere deel van de mens, vanuit het (rationele) denken, en alleen daaruit. In feite is de computer een denkmachine, een machine - jawel - dat alleen maar logica kent, geen intuïtie, geen hogere intelligentie, geen (echte (2)) gevoelens.
Voor velen is deze uitspraak onaanvaardbaar. Als de computer een denkmachine is, wat is de mens dan? Het antwoord op deze vraag hangt af van de drieledige indeling die hoger gemaakt werd.

  1. Voor de mens die weet, die weet dat de mens goddelijk is, is er geen probleem: de mens is zowel het goddelijke als het lagere, het lagere waaruit de computer gemaakt is.
  2. Voor de mens die beseft dat er "iets" is, brengt met de gedachte dat de mens een denkmachine is ernstig in de problemen.
  3. Voor de mens die geen benul heeft dat er iets is dat boven het rationele denken uitstijgt is de idee dat de mens een denkmachine gewoon nonsens.
    Deze mens mag wel niet nadenken over kunstmatige intelligentie, want dan beseft hij - volgens zijn redenering - dat de mens voorbij gestoken zal worden door de computer en aanverwanten zoals de robot.
    De mens schiep de computer naar zijn beeld en zijn gelijkenis.
    Heeft de mens een monster geschapen dat hem zal voorbijsteken? En mogelijks ten gronde zal richten? Wie voor deze derde optie gaat is dit inderdaad zo.


De mens

De mens beschikt over een aardse en een goddelijke kant. Voor het maken van de computer heeft de mens nul procent van zijn goddelijke kant gebruikt, niets, helemaal niets.
Onze aardse kant is gekluisterd aan dualiteit en aan tijd en ruimte. Het kent dan ook begin en einde, geboorte en dood. Bij de computer is deze dualiteit bovendien extreem, enen en nullen. Onze goddelijke kant stijgt uit boven tijd en ruimte, het kent geboorte noch dood.

Aangezien de computer voor de volle honderd procent vast zit aan tijd en ruimte is dit ook zo voor wat uit de computer voorkomt, onder andere kunstmatige intelligentie.
Onder andere creativiteit, echte creativiteit dan, komt uit "het Hogere", een domein dat boven tijd en ruimte uitstijgt. De computer is hier totaal niet toe in staat. Kunstmatige intelligentie blinkt wel uit in nep-creativiteit. En, toegegeven, deze nep-creativiteit is soms moeilijk te onderscheiden van echte creativiteit, zeker voor wie volgens de hierboven indeling in optie 3 leeft, en ook wel voor wie in optie 2 vertoefd.

Is de mens in staat om vanuit zijn goddelijke kant te scheppen? Heel zeker. Scheppen vind ik wel geen goed woord, liever emanatie (uitvloeien, zoals de zonnestralen uit de zon komen). De mens kan liefde, vrede, inzicht uitstralen.




(1) Zie emanatie

(2) Eventueel kunstmatige gevoelens, dit via kunstmatige intelligentie.



Printvriendelijk